مطالب مودم

راهنمای خرید مودم | مودم چیست؟

مودم چیست؟ انواع مودم و تفاوت‌های آنها کدام‌اند؟ مودم-روتر چیست و چه تفاوتی با مودم دارد؟ بهترین مودم برای من باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟ مودم ADSL بهتر است یا LTE؟ چه چیزی قیمت مودم‌های مختلف را تا این حد متفاوت می‌کند؟ بهترین مودم برای بازی آنلاین کدام است؟
در این مطلب تلاش کرده‌ایم بدون ورود به بحث‌های پیچیده و اضافی تکنیکی، ضمن پاسخ به این گونه سوالات، اطلاعات کافی برای مقایسه، انتخاب و خرید مناسب‌ترین مودم را در اختیار شما مخاطبین گرامی قرار دهیم. با ویکی مودم همراه باشید و با ثبت نظرات،‌ سوالات و تجربیات مفید خود به ما و سایر مخاطبین کمک کنید تا بهترین و مناسب‌ترین مودم‌ها را بشناسیم.
پیش از هر چیز بد نیست تفاوت میان مودم و روتر (و همچنین مودم-روتر) و کاربرد هریک را بدانیم. پس از آن انواع مودم از نظر تکنولوژی ارتباطی، ویژگی‌های عمومی و مخصوص هر نوع مودم و بازه‌ی قیمت آنها را معرفی خواهیم کرد.

 

 

مودم چیست؟

کار مودم چیست؟ در تعریف کلاسیک، مودم (Modem) ابزاری‌ست که میان کامپیوتر شما و ارائه دهنده‌ی اینترنت (ISP) قرار گرفته و وظیفه‌ی تبدیل سیگنال‌های آنالوگ دریافتی به پالس‌های دیجیتال (و برعکس) را به عهده دارد. ممکن است شما نیز به یاد داشته باشید که در سال‌های نه چندان دور (به ویژه زمان اینترنت دایال آپ) هر مودم تنها می‌توانست یک دستگاه را به اینترنت وصل کند. بنابراین برای اشتراک گذاری اینترنت با کامپیوترهای دیگر لازم بود از تجهیزاتی همچون هاب (Hub) استفاده کرد.
اما در حال حاضر و با توجه به دیجیتال شدن تمام تجهیزات مخابراتی، تعریف تکنیکی مودم‌های جدید اندکی متفاوت از گذشته است اما در اینجا قصد پرداختن به مباحث فنی نداریم. به زبان ساده، یک مودم امروزی پلی ارتباطی بین ISP و وسایل کامپیوتری شماست.
برای تعریف بهتر مودم‌های جدید لازم است کمی با مفهوم روتر نیز آشنایی داشته باشیم.

روتر چیست؟

روتر چیست؟

روتر (Router) یا مسیریاب یکی از مهمترین تجهیزات شبکه است که وظیفه‌ی آن اتصال و مسیریابی بین شبکه‌های متفاوت است. ایجاد هیچ یک از شبکه‌های کوچک و بزرگی که می‌شناسیم بدون وجود روترها میسر نیست. در اهمیت کاری که روترها می‌کنند همین بس که بسیاری از اهل فن خود اینترنت را شبکه‌ی شبکه‌ها می‌نامند و آنچه این شبکه‌ها را به هم متصل می‌کند چیزی نیست جز روترها و تکنیک‌های روتینگ (مسیردهی).
روترهای مختلف با کارایی متفاوت وجود دارند. ساده‌ترین آنها می‌تواند تنها در نقش یک افزایش دهنده وای فای (AP) و پیچیده‌ترین آنها می‌تواند یک ابر کامپیوتر باشد.

مودم-روتر چیست؟

همانطور که پیش‌تر اشاره شد یک مودم کلاسیک تنها می‌توانست ارتباط یک دستگاه با ISP را برقرار کند، در حالی که این روزها هر کاربر چندین دستگاه داشته و حتی یخچال‌ها نیز می‌توانند به اینترنت وصل شوند! حال چطور می‌توانیم با استفاده از یک مودم این همه دستگاه را به اینترنت وصل کنیم؟
در واقع، تمام دستگاه‌هایی که در حال حاضر -تحت عنوان مودم- استفاده می‌کنیم نوعی مودم-روتر هستند. به این معنا که این وسیله می‌تواند یک شبکه‌ی محلی را (که می‌تواند شامل یک دستگاه باشد) به شبکه‌ای بزرگتر (اینترنت) وصل کند.
به عبارتی، یک مودم-روتر به سادگی و بدون نیاز به تنظیمات پیچیده، وظیفه پل زدن بین دستگاه‌های مختلف کابر را با سرویس دهنده‌ی اینترنت _ از طریق کابل DSL یا سیم کارت _ به عهده دارد. قابلیت‌هایی مانند وایرلس و پورت‌های اترنت می‌توانند شبکه‌ای محلی ایجاد کرده و مودم این شبکه را به اینترنت وصل می‌کند. همین قابلیت‌ها و کیفیت آنها تاثیر زیادی بر قیمت یک مودم-روتر خاص خواهند داشت. لذا در مواردی که دو مودم بتوانند حداکثر سرعت و پایداری ارتباط با اینترنت را برقرار کنند، آنچه باعث تمایز آنها خواهد شد ویژگی‌های وایرلس، اترنت و همچنین امکاناتی مانند پشتیبانی از USB و مانند آن خواهد بود. در این مورد بیشتر صحبت خواهیم کرد.
در این مطلب نیز مانند عرف معمول هر جا از نام مودم استفاده می‌کنیم منظور همان مودم-روتر است.

 

مشخصات فنی انواع مودم‌ها

تعدادی از قابلیت‌های پایه‌ در تمام مودم‌های امروزی مشترک بوده و وجود آنها به عنوان یک استاندارد لازم است. اما برخی ویژگی‌ها می‌توانند مختص دسته‌ای از مودم‌ها باشند. هنگام انتخاب و خرید یک مودم، توجه به این ویژگی‌های عمومی و سنجش تناسب آنها با نیاز خریدار می‌تواند منجر به یک انتخاب مطلوب شود.
از مهمترین مواردی که لازم است در تمام مدل‌های مودم چک شوند اینها هستند:

❖ سرعت مودم
هر مودم دارای ظرفیتی مشخص برای استفاده از پهنای باند اینترنت شما و دستیابی به بالاترین سرعت ممکن دارد. برای مثال فرض کنید محل شما تحت پوشش شبکه‌ی 4.5G یا TD-LTE یک اپراتور بوده و بخواهید از این امکان استفاده کنید. بدیهی‌ست که به مودمی نیاز خواهید داشت که از این شبکه‌ها پشتیبانی کند. از طرفی، همیشه لازم نیست از پرسرعت‌ترین مودم استفاده کرد. ممکن است بخواهید از یک مودم برای کاری محدود و با ترافیک کم استفاده کرده و نیاز چندانی به پهنای باند زیاد و سرعت بسیار بالا نداشته باشید،‌ در اینجا خرید یک مودم ارزان‌تر با سرعت کافی، به صرفه‌تر و منطقی‌تر به نظر می‌رسد.
❖ سازگاری و تناسب مودم با ISP انتخاب شده

واضح است که هر ISP دی اس ال، اپراتور موبایل یا اپراتور TD-LTE خصوصیات فنی خود را داشته که می‌توانند با دیگر شرکت‌ها مشترک یا مجزا باشد. برای نمونه اگر ISP شما می‌تواند سرویس VDSL یا فیبر نوری ارائه کند، برای دستیابی به بهترین کیفیت باید مودمی خرید که با آن سرویس سازگار باشد. سازگاری مودم با شبکه‌های بی‌سیم بیشتر از شبکه‌های کابلی به چشم می‌آید. در اینجا مواردی همچون سازگاری مودم خریداری شده با سیم کارت آن اپراتور و پشتیبانی از تکنولوژی اینترنت (3G، 4G یا TD-LTE) ارائه شده بسیار مهم هستند.

❖ درگاه‌های ارتباطی مودم
هر مودم برای اتصال دستگاه‌های مختلف به اینترنت، دارای تعدادی راه ارتباطی است. نوع استاندارد WiFi و درگاه‌های اترنت (کابل شبکه) معروف‌ترین و معمول‌ترینِ این راه‌ها هستند. واضح است که در برخی مودم‌ها درگاه‌های دیگر، همچون USB نیز تعبیه شده است. لازم است با توجه به تعداد وسایلی که داریم و همچنین نوع کاربردی که برای مودم در نظر داریم، تعداد و استانداردهای مختلف این درگاه‌ها را بررسی کرده و مودمی با بیشترین تطابق با نیازهای خود انتخاب کنیم.

❖ طراحی ظاهری، منبع تغذیه، کیفیت ساخت و گارانتی مودم
بد نیست توجه کنیم که طراحی فیزیکی مودمی که انتخاب می‌کنیم با نوع کاربردی که برای آن در نظر داریم تناسب داشته باشد. برای مثال، در صورت جابجایی زیاد بهتر است از مودم همراه به جای مودم رومیزی استفاده کرد. زیبایی ظاهری و ابعاد مودم نیز ممکن است برای شما مهم باشد. در نهایت،‌ توجه به کیفیت ساخت مودم و گارانتی آن نیز می‌تواند از امکان خراب شدن دستگاه و لزوم تکرار خرید بکاهد.

جلوتر درباره‌ی مهمترین مشخصات فنی مودم‌ها و کاربرد هر یک بیشتر بحث خواهیم کرد.

 

معرفی انواع مودم‌ها بر اساس تکنولوژی اینترنت

پیش از هر چیز باید بدانیم از نظر تکنولوژی ارتباط با ISP (اپراتور) از چه نوع اینترنتی استفاده کرده یا کدام نوع برای خریداری برای ما مناسب‌تر است. سپس متناسب با اشتراک اینترنت خود مودم خریداری کنیم. به طور کلی، انواع اینترنت قابل ارائه عمومی در ایران تحت یکی از تکنولوژی‌های زیر دسته‌بندی می‌شود:

  • اینترنت مبتنی بر تلفن ثابت از قبیل VDSL ، ADSL و اینترنت فیبر نوری یا UFB
  • اینترنت موبایل از قبیل 4G (LTE) ، 3G و TD-LTE

این دو نوع اینترنت تفاوت‌های بنیادی با هم داشته و لذا مودم‌های مورد نیاز هر یک نیز کاملاً با یکدیگر متفاوت هستند. با این وجود، هر دو نوع مودم-روترهای مخصوص اینترنت دی اس ال و موبایلی از نظر قابلیت‌های سمت کاربر دارای ویژگی‌های مشترکی از قبیل پشتیبانی از وای فای و پورت شبکه هستند. برخی قابلیت‌ها نیز می‌توان مختص دسته‌ای از مودم‌ها یا حتی مدل‌هایی خاص باشد. در ادامه ضمن معرفی هر کدام، مهمترین ویژگی‌های یک مودم مناسب برای خرید را معرفی می‌کنیم.

 

مودم ADSL، VDSL و فیبر نوری

مودم ADSL، VDSL و فیبر نوری

اینترنت DSL که ممکن است با نام اینترنت مخابرات نیز شناخته شود بر بستر تلفن ثابت و کابل مسی ارائه شده و کیفیت آن وابستگی زیادی به فاصله از مرکز مخابراتی و کیفیت کابل و اتصالات آن دارد. تکنولوژی DSL در مسیر بهبود خود نسل‌هایی همچون ADSL و ADSL2+ و VDSL و UFB (فیبر نوری) را معرفی کرده است که در ادامه به مودم‌های مخصوص هر یک خواهیم پرداخت.
VDSL مخفف Very-high-bitrate Digital Subscriber Line یا «خط اشتراک دیجیتال با نرخ بیت بسیار بالا» است که بر بستر DSL اما با کابل کشی با کیفیت بالاتر و در مواردی فیبر نوری (تا محل) توسعه یافته است. ادعا می‌شود که این سرویس تا ۴ برابر ADSL پرسرعت‌تر باشد.
UFB مخفف Ultra-Fast Broadband به‌معنی «پهن‌باندِ فوق‌سریع» است که آن را با نام اینترنت فیبر نوری می‌شناسیم. این سرویس نیازمند نصب کابل فیبرنوری تا داخل محل و مودم بوده که تنها کارشناسان مخابرات می‌توانند آن را انجام دهند. در حال حاضر مناطق قابل عرضه FTTH بسیار کم است اما کیفیت بسیار بالایی عرضه می‌کند.
مودم‌های ADSL اولین نسل از سرویس‌های اینترنت بودند که با نام اینترنت پرسرعت عرضه شده و با توجه به نسل قبلی (دایال آپ Dial Up) بهبودی چشمگیر محسوب می‌شدند. اما امروزه سرعت و کیفیت آنها نسبت به نسل‌های جدیدتر خود، مانند VDSL و همچنین تکنولوژی‌هایی مانند TD-LTE به مراتب پایین‌تر است.
شرکت مخابرات ایران، آسیاتک، شاتل، های وب، پارس آنلاین و فناوا از معروف‌ترین شرکت‌های ارائه دهنده‌ی اینترنت DSL و نسل‌های جدید آن در ایران هستند.

مزایا و معایب مودم ADSL

برخی از ویژگی‌های مثبت استفاده از مودم و اینترنت ADSL از این قرار هستند:

– قیمت ارزان؛ مودم‌های معمولی ADSL از ارزانترین مودم‌ها بوده و تعرفه اشتراک (بسته‌های اینترنت) این سرویس نسبت به سرویس‌های دیگر ارزان‌تر است.
– سهولت خرید اینترنت؛ امکان عقد قرارداد پس پرداخت و محاسبه‌ی هزینه روی قبض ماهانه‌ی تلفن در طول مدت قرارداد، برای برخی کاربران راحت‌تر است.
– مناسب برای استفاده‌های کم مصرف مانند کارت‌خوان؛ در بسیاری از موارد که نیاز به ترافیک زیاد ندارند مودم ADSL به صرفه و مطلوب خواهد بود.
– امکان خرید سرویس DSL با پهنای باند اختصاصی؛ برخی از ISP ها سرویس‌های اینترنت با پهنای باند اختصاصی (برای مثال ۴ یا ۸ مگابیت بر ثانیه واقعی) ارائه می‌کنند.

از مشکلات و معایب سرویس و مودم ADSL می‌توان موارد زیر را برشمرد:
– اختلاف سرعت اسمی با سرعت واقعی؛ این سرویس‌های اینترنت معمولاً با پهنای باند اسمی ۴، ۸ و ۱۶ یا ۲۴ مگابیت بر ثانیه به فروش می‌رسند اما در عمل سرعت واقعی ممکن است بسیار پایین‌تر باشد.
– وابستگی کامل به شرایط کابل کشی و عدم پایداری؛ هرچه فاصله از ISP و طول کابل بیشتر باشد کیفیت اینترنت دی اس ال کمتر خواهد شد. علاوه بر این در مواردی که بخشی از مسیر کابل با مشکل روبرو شود اینترنت شما نیز تا زمان رفع مشکل قطع شده و ممکن است روزهای زیادی نیاز به پیگیری داشته باشید. البته در سال‌های اخیر این مشکلات بسیار کمتر شده‌اند.
– عدم تاثیر چشمگیر مدل مودم-روتر بر کیفیت اینترنت تلفن ثابت؛ محدودیت‌های سرویس و همچنین شرایط کابل بیرونی هرچه باشد، ارتقا مودم نمی‌تواند تاثیر چندانی بر کیفیت سرویس داشته باشد. گرچه مودم-روترهای گران‌قیمت ADSL نسبت به مدل‌های ارزانتر می‌توانند ارتباط بهتری با ISP داشته باشند اما بیشتر به دلیل قابلیت‌هایی که در شبکه محلی LAN ایجاد می‌کنند گران هستند. لذا توجه کنید که هنگام خرید مودم ADSL در دام فروشندگان ناآگاه یا سودجو گرفتار نشوید.
– پر بودن ظرفیت در برخی مناطق مخابراتی؛ حتماً برای شما یا اطرافیانتان نیز پیش آمده است که برای خرید یک سرویس اینترنت به چند شرکت مراجعه کرده اما با این جواب مواجه شده باشید که در منطقه شما امکان ارائه سرویس وجود ندارد.

 

چگونه بهترین مودم ADSL را انتخاب کنم؟

با توجه به آنچه گفته شد، بهترین مودم DSL برای هر کاربر مودمی است که بیشترین تناسب را با نیاز کاربر و سرویسی که می‌تواند تهیه کند داشته باشد. لذا تصور نکنید که الزاماً گران‌ترین یا ارزان‌ترین مودم برای نیاز شما بهترین نیز هست. پاسخ صحیح به چند سوال ساده می‌تواند منجر به انتخابی بهتر شود:

شرکتی که از آن اشتراک اینترنت خریده‌ام کدام نسل اینترنت DSL را ارائه می‌کند؟
– طبیعی است که اگر اشتراک شما از نوع VDSL یا فیبر نوری باشد، خرید یک مودم مخصوص ADSL نمی‌تواند تمام ظرفیت ممکن را در اختیار شما قرار دهد.
کدام مودم ADSL از نظر تعداد درگاه‌های ارتباطی مودم و استانداردهای آنها با دستگاه‌های من، شرایط محیطی و به ویژه نوع کاربرد من بیشترین تناسب را دارد؟
– برای پاسخ به این مورد باید دید قرار است چند دستگاه با وای فای و چند دستگاه با کابل شبکه از مودم استفاده کنند. از طرفی ابعاد محیط و موانع و دیوارها چگونه اند. یک مودم با یک آنتن تقویت وایرلس می‌تواند برای تعداد معدود دستگاه و محیط کمتر از ۷۰ متر کافی باشد. اما برای محیط وسیع‌تر و تعداد بالای وسائل بهتر است از مودم‌هایی که دارای چند کانال و آنتن وایرلس هستند استفاده شود.
از طرفی، اگر لازم باشد یک پرینتر یا حافظه را در شبکه به اشتراک بگذارید، یک مودم دارای درگاه USB می‌تواند کارساز باشد. البته بسیاری از مدل‌های جدید وسائلی همچون پرینتر دارای وای فای یا پورت RJ45 (شبکه) هستند که نیاز به USB نیارند.
در صورتی که یک روتر یا اکسس پوینت داشت باشید که قابلیت‌های کافی (وایرلس، پورت‌های شبکه و…) برای ایجاد شبکه‌ی محلی مورد نیاز را داراست، لازم نیست مودمی که خریداری می‌کنید نیز همه‌ی آن قابلیت‌ها را داشته باشد.

تجربیات شما مخاطبان نیز می‌تواند برای ما و سایر خوانندگان این مطلب بسیار آموزنده و یاری دهنده باشد. لطفاً با ثبت نظرات خود این مطلب را کامل‌تر کنید.

مودم سیم کارتی 4G, LTEمودم سیم کارتی 4G, LTE

 

با گسترش شبکه‌های اینترنت موبایل، به ویژه نسل چهارم (4G) و بهبود سرعت و پایداری اینترنت مبتنی بر مفهوم LTE، عرضه‌ی انواع مودم‌هایی که با استفاده از یک سیم کارت به اینترنت وصل می‌شوند بسیار مورد استقبال کاربران واقع شده است. شاید بتوان ادعا کرد که تجربه‌ی اینترنتی که مودم‌های ‌3G/4G برای اغلب کاربرانشان ساخته‌اند، نسبت به اینترنت مخابراتی (انواع DSL)، تجربه‌ای لذت‌بخشتر و مطلوب‌تری بوده است. یکی از مهمترین دلایل این مقبولیت آن است که اینترنت 3G/4G بسیاری از محدودیت‌های اینترنت کابلی را نداشته و استفاده از آنها به مراتب راحت‌تر و دردسترس‌تر هستند. برای مثال، کافی‌ست محل شما تحت پوشش یکی از اپراتورهای موبایل یا TD-LTE باشد تا بتوانید تنها با تهیه یک مودم و سیم کارت مناسب به اینترنت پرسرعت وصل شوید. این در حالی‌ست که برای خرید یک سرویس ADSL حتما به یک خط تلفن ثابت نیاز داشته، مالک آن بوده یا بتوانید مدارک قانونی تهیه کنید، محل شما امکان ارائه سرویس داشته باشد، در بسیاری از موارد کارشناسان ISP برای راه‌ اندازی مراجعه کنند و زمان جابجایی از محل نیز امکان انتقال آن وجود داشته یا سرویس جدید تهیه کنید!
در ادامه به معرفی انواع مودم‌های LTE پرداخته و ویژگی‌های آنها را بررسی می‌کنیم.

 

مودم همراه 4G، مودم رومیزی 4G و مودم دانگل 4G؛ کدام بهتراند؟

دو مدل مودم همراه و رومیزی که هر یک برای شرایطی تولید شده اند، از نظر ظرفیت اینترنت می‌توانند کاملاً جوابگوی نیازهای کاربران خود باشند. البته باید توجه داشت که این مقایسه‌ها باید روی مودم‌هایی با کیفیت ساهت یکسان انجام شود. چه بسا برخی مودم‌های همراه وجود دارند که با کیفیت ساخت عالی و چیپست‌های قدرتمند خود کیفیتی بالاتر از مودم رومیزی ارائه کنند. تنها تفاوت‌های آنها در قابلیت حمل و امکانات شبکه کابلی آنهاست.
در مورد مودم دانگل 4G قضیه کمی متفاوت‌تر است. در میان دانگل‌ها نیز مدل‌هایی وجود دارند که از نظر اینترنت دریافتی کاملاً با مودم همراه یا رومیزی برابری می‌کنند. حتی مدل‌هایی از این نوع وجود دارند که خود دارای وای فای (مودم وینگل) بوده و تنها برای تامین برق خود وابسته به USB هستند.
تصمیم برای خرید هر یک از انواع اصلی مودم 4G کاملا وابسته به مقدار بودجه در نظر گرفته شده و انتظارات شما از مودم است.

 

انواع اینترنت LTE

پس از عبور از نسل سوم شبکه‌های همراه (3G)، چندین استاندارد جدید تحت نام نسل چهارم (4G) معرفی و پیش‌بینی شده است. به همین دلیل از کلمه‌ی LTE مخفف Long Term Evolution به معنای، تکامل بلند مدت برای استانداردهای پس از نسل سوم استفاده می‌شود. بنابراین اصطلاحات و تکنولوژی‌ها 4G, 4G+, 4.5G, Lte Advanced همگی در مفهوم LTE می‌گنجند.
در حال حاضر LTE از نظر ساختار ارتباطی با دو استاندارد FDD-LTE و TDD-LTE ارائه می‌شود. این دو با نام‌های کوتاه شده‌ی FD و TD نیز معروف شده‌اند. که تفاوت آنها از این قرار است:

مودم FD-LTE

در ساختار FDD پهنای باند موجود بر اساس فرکانس بین فرآیندهای دانلود و آپلود تقسیم می‌شود. یعنی یک بازه فرکانسی از باند همواره برای DownStream و یک بازه دیگر همواره برای UpStream رزرو می‌شود. سیم کارت‌های معمول که برای تماس صوتی و روی گوشی استفاده می‌کنیم همگی از نوع FD هستند. در حال حاضر در ایران پوشش شبکه‌ی FD از سایر شبکه‌ها وسیع‌تر است.
به طور کلی، انواع مودم‌های FD شامل مودم رومیزی، مودم همراه (جیبی) و مودم دانگل (USB) می‌شود. که در این مطلب به آنها پرداخته‌ایم.

مودم TD-LTE

مودم TD-LTE

اینترنت TDD با تقسیم زمان بین فرآیندهای دانلود و آپلود کار می‌کند. مهمترین ویژگی این ساختار آن است که در هر لحظه تمام پهنای باند موجود می‌تواند در اختیار UpStream یا DownStream باشد. این عمل به طور اتوماتیک انجام شده و نتیجه‌ی آن یک ارتباط اینترنتی بسیار پایدارتر است. استفاده از این تکنولوژی نیازمند سیم کارت مخصوص TD و مودم‌هایی است که بتوانند از شبکه TD و باندهای فرکانسی ۴۲ و ۴۳ پشتیبانی کنند. برخی از مودم‌های TD می‌توانند به شبکه‌های FD نیز متصل شوند.
به اینترنت TD به اصطلاح 4G ثابت نیز گفته می‌شود. اپراتورهای مبین نت، ایرانسل، شاتل و زیتل از معروفترین اپراتورهای TD-LTE ایران هستند. در حال حاضر پوشش شبکه TD نسبت به FD کمتر بوده و لازم است قبل از خریداری یک مودم TD نسبت به وجود سیگنال در محل خود مطمئن شوید.
صد البته که استانداردهای TD و FD تفاوت‌های دیگر نیز دارند اما بنا نداریم وارد جزئیات فنی اضافی شویم.

 

تفاوت مودم 4G یا LTE با مودم ADSL

تفاوت عمده بین مودم‌های ADSL و 4G در نوع ارتباط با ISP است. اما از نظر قابلیت‌های وایرلس و شبکه محلی، این دو دسته می‌توانند کاملا مشابه باشند. برخی از ویژگی‌های مثبت استفاده از انواع مودم‌های LTE نسبت به ADSL از این قرار هستند:
– عدم وابستگی به خط تلفن ثابت؛ همانطور که پیشتر گفتیم برای استفاده از یک مودم LTE تنها به یک مودم و سیم کارت نیاز دارید. تنها محدودیت در این مورد وجود سیگنال 4G (یا 3G) در منطقه بوده که در حال حاضر شهرها و روستاهای کشور از پوشش قابل قبولی برخورداند.
– عدم وجود کابل کشی و مشکلات مربوط به آن؛ عنوان واضح بوده و نیاز به توضیح ندارد!
– امکان حمل و جابجایی بسیار بالای مودم LTE؛ برای استفاده از این مودم‌ها تنها به منبع تغذیه و سیگنال یک اپراتور نیاز دارید. لذا حتی مدل‌های رومیزی 4G نیز می‌توانند هر جا که سیگنال وجود داشته باشد کار کنند. مودم همراه 4G نیز وجود دارد که می‌توان آن را مانند یک گوشی شارژ کرده و با خود حمل کنید.
– سرعت و پایداری اینترنت مطلوب؛ مودم‌های سیم کارتی، به ویژه مودم TD-LTE، از نظر سرعت اینترنت و ثبات از عملکرد بسیار خوبی برخوردارند.
– تنوع بالای مودم LTE؛ از نظر کاربرد، ویژگی‌های فنی و قیمت مودم‌های LTE بسیار متنوعی در بازار موجوداند که می‌توانند تمام نیازهای کاربران را برطرف کنند.

از مشکلات و معایب مودم LTE می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
– قیمت گران‌تر مودم و بسته‌های اینترنت نسبت به ADSL؛ به طور کلی، مودم‌های 4G به دلیل استفاده از چیپست‌های پیشرفته، گران‌تر از همکلاس‌های خود در نوع ADSL هستند. البته باید توجه داشت که قیمت این مودم‌ها نسبت به مودم‌های فیبر نوری و VDSL اختلاف چندانی ندارد. بسته‌های اینترنت 4G نیز به دلیل پوشش گسترده‌تر، قابل حمل بودن و سرعت بهتر گران‌تر از بسته‌های اینترنت تلفن ثابت هستند که البته در بسیاری موارد به کیفیت آن می‌ارزد.
– تفاوت‌های فنی بسیار زیاد بین انواع مودم‌های LTE و نیاز به بررسی بیشتر؛ با توجه به تعدد و تفاوت تکنولوژی‌های ارتباطی LTE، نمی‌توان ادعا کرد که تمام مودم‌هایی که تحت عنوان مودم 4G یا مودم LTE و مانند اینها به فروش می‌رسند عملکرد یکسانی دارند. لذا هنگام انتخاب و خرید یک مودم سیم کارتی لازم است به خصوصیات ارتباطی آنها توجه بیشتری شود. البته این مورد در مورد سرویس‌های تلفن ثابت نیز وجود دارد اما کمتر از LTE به چشم می‌آید.

 

چگونه بهترین مودم 4G LTE را انتخاب کنم؟

برای خرید یک مودم مناسب، قبل از هر چیز لازم است نوع کاربری و نیاز خود را مشخص کنید. در واقع، بهترین مودم LTE برای هر کاربر همان متناسب‌ترین مودم با شرایط کاربر است. در اینجا یک تفاوت عمده که با مودم‌های ADSL وجود دارد این است که اگر در محل شما سیگنال یک اپراتور خاص وجود داشته باشد نیازی به تعیین پهنای باند نبوده و با استفاده از یک مودم متوسط 4G می‌توان به عملکرد مطلوب دست یافت.
قبل از خرید این دسته مودم‌ها موارد زیر را کنترل کنید:

 

کدام اپراتورها در محل شما بهترین سیگنال FD یا TD را ارائه می‌کنند؟

– تکلیف نوع سیگنال TD-LTE در یک محل مشخص‌تر بوده و جواب مثبت یا منفی‌ست. اما در خصوص کیفیت و قدرت سیگنال FD لازم است مواردی همچون پوشش 4.5G برای هر اپراتور را چک و با یکدیگر مقایسه کرده، آنگاه مودمی انتخاب کنید که با سیم کارت اپراتور سازگار و باندهای فرکانسی آن را پوشش دهد. در صورتی که لازم بدانید کارشناسان ویکی دکو می‌توانند با مراجعه به محل این کار را برای شما انجام دهند.
مودم و بسته‌های اینترنت کدام اپراتور 4G برای من به صرفه‌تر است؟
– می‌توانید با مراجعه به سایت‌های هر یک از اپراتورها هزینه‌های خرید مودم و بسته‌های لازم برای آن را با یکدیگر مقایسه کنید. توجه کنید که انتخاب بسته‌های بلند مدت می‌تواند بسیار به صرفه‌تر باشد. لذا چک کنید که اپراتور مورد نظر این بسته‌ها را نیز ارائه کند.

مودم TD-LTE بخرم یا مودم FD-LTE؟

– اگر محل شما تحت پوشش شبکه‌های TD-LTE باشد، می‌توان گفت خرید یک مودم TD-LTE از نظر پایداری و هزینه اینترنت نسبت به FD نتایج مطلوب‌تری خواهد داشت. به ویژه که اپراتورهای TD طرح‌های با حجم بالا و بلند مدت بیشتری عرضه کرده که خود یک مزیت محسوب می‌شود. توجه داشته باشید که پوشش FD بسیار گسترده‌تر از TD بوده و در صورت جابجایی مودم TD-LTE به محل دیگر، ممکن است از پوشش خارج شود. البته در تهران و مراکز شهری (تحت پوشش TD) این مشکل کمتر به چشم می‌خورد. نکته مهم دیگر آن است که مودم‌هایی وجود دارند که هم از شبکه FD و هم شبکه TD پشتیبانی می‌کنند.
مودم همراه بخرم یا رومیزی؟ مودم دانگل چطور؟
– این مورد کاملاً به نوع استفاده شما بستگی دارد. در صورتی که ساعات زیادی بیرون هستید استفاده از یک مودم همراه 4G می‌تواند علاوه بر اینترنت خوشایند، تاثیر بسزایی بر طول عمر باتری گوشی شما نیز داشته باشد. از طرفی برای استفاده‌های خانگی یا در محل کار با تعداد دستگاه‌های بیش از ۵-۶ دستگاه، مودم رومیزی پیشنهاد می‌شود. در مجموع می‌توان عملکرد مودم رومیزی 4G را بهتر دانست. استفاده از دانگل یا مودم USB نیز در موارد خاصی همچون اینترنت دادن به یک روتر مخصوص یا مانند آن به صرفه‌تر است.

 

انتخاب بهترین مودم برای موارد خاص

مواردی از کاربرد اینترنت وجود دارند که نیاز به بررسی بیشتر داشته تا بهترین نتیجه را داشته باشیم. مودم مناسب بازی آنلاین و دوربین مداربسته بیشترین سوال را در پی دارند.
کدام مودم برای دوربین مداربسته مناسب است؟
از آنجا که تماشا و نظارت آنلاین دوربین‌های مداربسته مستلزم استریم کردن ویدئو است، به یک سرویس اینترنت با پهنای باند کافی (به ویژه برای آپلود UpStream) و پایداری حداکثری نیاز خواهید داشت. لذا اگر می‌خواهید برای این کار از مودم ADSL استفاده کنید، پیش از هرچیز باید سعی کنید هنگام خرید سرویس از شرکت ارائه دهنده، بالاترین پهنای باند را درخواست کنید. آنگاه مودمی تهیه کنید که با سرویس شما سازگار باشد. سرویس و مودم‌های VDSL و UFT (فیبر نوری) و به ویژه مودم TD-LTE نسبت به ADSL برای دوربین مداربسته به مراتب عملکرد بهتری دارند.
در این مورد خریداری یک IP ثابت از ISP یا اپراتور روی سرویس می‌تواند نتایج بهتری داشته باشد. لذا قبل از خرید سرویس در مورد امکان فروش IP تحقیق کنید. به طور معمول اپراتورهای TD این امکان را راحت‌تر ارائه می‌دهند. نکته دیگر آنکه توجه کنید که مودم خریداری شده دارای قابلیت‌هایی مانند Port Forwarding, DMZ یا Virtual Server که برای انتقال تصویر از DVR به مودم لازم اند باشد.
موارد مشابه دیگر، برقراری ارتباطات تصویری مانند کنفرانس‌های تصویری یا کلاس‌های آنلاین است. در این موارد هرچه پینگ و تاخیر سرویس اینترنت پایین‌تر باشد کیفیت بالاتری دریافت خواهید کرد.

 

بهترین مودم برای بازی آنلاین کدام است؟

طرفداران بازی‌های آنلاین می‌دانند که مهمترین فاکتور اینترنت برای یک بازی دلچسب همان پینگ پایین مودم (Ping) مودم است. پینگ را می‌توان به عنوان میانگین مدت زمان ارسال پکت‌ها به یک سرور در تعریف کرد. علاوه بر پینگ پارامترهای دیگری همچون تاخیر Latency و جیتر Jitter نیز در کیفیت بازی آنلاین تاثیرگذارند.
برخی از شرکت‌های ارائه دهنده‌ی اینترنت سرویس‌های مخصوص بازی با پینگ پایین ارائه می‌دهند. این سرویس‌ها ممکن است حتی از پهنای باند کمتر یا تست سرعت پایین‌تری برخوردار بوده اما پینگ بهتری داشته باشند. اگر می‌خواهید از سرویس‌های مبتنی بر تلفن ثابت برای بازی استفاده کنید حتماً امکان ارائه آن در محل خود را چک کنید. اما در خصوص مودم‌های TD-LTE مناسب بازی، باید گفت گرچه عملکرد مناسبی دارند اما در مناطق مختلف می‌توانند خروجی متفاوت داشته باشند. بهتر است قبل از خرید امکان تست مودم در محل شما وجود داشته باشد. برای این کار می‌توانید روی خدمات ویکی مودم حساب کنید.

 

چه مودمی برای کارتخوان مناسب‌تر است؟

کارتخوان‌های فروشگاهی (POS) نیاز چندانی به پهنای باند بالا و سرعت زیاد ندارند. لذا استفاده از یک مودم ارزان‌قیمت همراه با سرویس اینترنت معمولی می‌تواند برای چند دستگاه POS کافی باشد. لذا پایین‌ترین پهنا باند ADSL نیز می‌تواند نیاز شما را برطرف کند.
البته باید توجه کنید که مودم به تعداد کارتخوان‌ها درگاه شبکه داشته باشد. اما اگر کارت‌خوان شما از وایرلس نیز پشتیبانی کند لازم نیست نگران تعداد پورت‌های کابل شبکه باشید.

کاربران مختلف می‌توانند دارای شرایط و انتظارات متفاوتی باشند که پرداختن به تمام آنها امکان پذیر نیست. اما در صورتی که پرسش‌های بیشتری داشته باشید می‌توانید روی مشاوره کارشناسان ویکی مودم حساب کنید.
اگر تجربه استفاده یک مودم در شرایط خاص را دارید آن را از ما و سایر مخاطبان دریغ نکرده و در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.

 

خرید بهترین مودم بر اساس قیمت انواع مودم ها

به طور کلی، می‌توان سرویس و مودم‌های مختلف را بر اساس قیمت و هزینه‌ی اینترنت آنها به ترتیب زیر از ارزان‌ترین به گران‌ترین فهرست کرد:
۱. مودم ADSL و ADSL+: در حال حاضر این سرویس‌ها را می‌توان کم هزینه‌ترین و مودم‌های مخصوص آنها را ارزان‌ترین مودم‌ها دانست.
۲. مودم VDSL: قیمت مودم VDSL نسبت به ADSL قدری گران‌تر اما هزینه ترافیک مصرفی آنها تقریبا با ADSL برابر است.
۳. مودم 4G و مودم TD-LTE: این مودم‌ها به طور کلی از دو دسته قبلی گران‌تر هستند اما مدل‌های ارزان‌تری از آنها – مانند مودم‌های لاک اپراتوری و دانگل – وجود دارد که حتی ممکن است از مودم VDSL نیز ارازن‌تر باشند. در میان مودم‌های LTE مدل‌هایی 4.5G و LTE Advanced و سپس آنها که هم از FD و هم از TD پشتیبانی کنند از همه گران‌تر هستند.
۴. مودم فیبر نوری (UFB): دریافت سرویس فیبر نوری مستلزم سه هزینه‌ی جداگانه است؛ هزینه خرید سرویس، هزینه خرید یا تعویض مودم و هزینه سیم کشی به داخل بنا.

دسته بندی فوق قطعی نبوده و بر اساس مودم‌هایی با قابلیت‌های یکسان ارائه شده است. یعنی فرض را بر این گذاشته‌ایم که مودم‌ها از نظر تعداد پورت ارتباطی، وایرلس و سایر خصوصیات برابر باشند. لذا در هر یک از موارد فوق می‌توان مودمی انتخاب کرد که از انواع دیگر ارزان‌تر یا گران‌تر شود.

این راهنمای خرید مودم بدون نظرات و تجربیات شما کاربران گرامی نمی‌تواند مرجعی کامل باشد، خواهشمندیم با اشتراک گذاری تجربیات و نکات خود آن را کامل‌تر کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *